
Hunndyr som ikke har hatt kalv. Kjøttet har lys kjøttfarge og fin struktur. Slakt av eldre hunndyr som ikke har hatt kalv, men har mistetbkvigepreget, skal klassifiseres som ung ku.
Vekt: Kan variere mye, fra 90 til 230 kg.
Alder: Fra 1 til 2,5 år.
Ung ku:
Slakt med kvigepreg, men av dyr som har hatt kalv. Unge dyr som har kupreg, eller som har grov kjøttstruktur, mørk kjøttfarge eller gult fett, kan også klassifiseres som ku.
Ku:
Kua er et hunndyr som har hatt flere kalver. Kyrene er ferdig utvokst. De har grovere kjøttstruktur, mørkere kjøttfarge og gulere fettfarge enn en okse og kvige.
Vekt: Vekten varierer svær alt etter fettprosent og rase (170 til 270 kg).
Alder: Fra to år og oppover.
Slakt med kvigepreg, men av dyr som har hatt kalv. Unge dyr som har kupreg, eller som har grov kjøttstruktur, mørk kjøttfarge eller gult fett, kan også klassifiseres som ku.

Kua er et hunndyr som har hatt flere kalver. Kyrene er ferdig utvokst. De har grovere kjøttstruktur, mørkere kjøttfarge og gulere fettfarge enn en okse og kvige.
Vekt: Vekten varierer svær alt etter fettprosent og rase (170 til 270 kg).
Alder: Fra to år og oppover.
Ungokse:
Okse er fullvoksene hanndyr, også kastrater, som blir klassifisert som okse. Siden de fleste oksene slaktes unge, er kjøtt- og fettfargen lys og kjøttstrukturen fin.
Vekt: Kan variere fra 90 kg til 310kg.
Alder Vanligvis fra 1 til 2 år.
Okse:
Klassifisering av okse er som for kvige.
Okse er fullvoksene hanndyr, også kastrater, som blir klassifisert som okse. Siden de fleste oksene slaktes unge, er kjøtt- og fettfargen lys og kjøttstrukturen fin.
Vekt: Kan variere fra 90 kg til 310kg.
Alder Vanligvis fra 1 til 2 år.
%5B1%5D.jpg)
Klassifisering av okse er som for kvige.
Næringsinnhold.
Kjøtt og kjøttprodukter har ulikt næringsinnhold og næringsverdi. Renskåret kjøtt inneholder ca. 75% vann, 18-20 % protein og bare 2-5% fett. I tillegg er kjøtt god kilde til jern, sink, A-vitamin og B-vitaminer. Proteinet i kjøtt har god proteinkvalitet, protein bygges opp av 20 aminosyrer hvorav 8 er essensielle altså livsnødvendige. Dette er proteiner som kroppen ikke produserer selv å må tilføres via maten. Kjøtt og andre animalske matvarer er de beste kildene for protein med høy proteinkvalitet. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 21% av fettet i det norske kostholdet, men fettinnholdet varierer, fra 2-5% i renskåret kjøtt til ca. 20% i pølser.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar